top of page

Bitkilerim büyümüyor acaba neden?

pH, bir çözeltinin asitlik veya bazlık (alkali) derecesini tarif eden ölçü birimidir. Açılımı "Power of Hydrogen"dir. Aynı bizim gibi bitkilerimizin sağlıklı ve gerekli mineralleri alabilmesi için toprağımızın pH değerinin bulunduğu aralık önemlidir. 0-14 arasında asitlik ve bazlık ölçü birimi vardır.


Toprağınıza ekim, dikim yapmadan pH’ını bilmeniz sizin faydanızadır. Bütün çabalarınız sırf bu yüzden başarısız olsun istemeyiz. Birçok soru geliyor. Biber ektim; bir yerde ki harika büyüyor bir yerde ki büyümüyor, cüce kaldı. Bunun sebebi büyük olasılıkla pH değerinin asidik veya bazik olmasındandır. Yani bitki beslenememektedir.



Yukarıdaki tabloda 5.5 ila 7.5 arasında bitkinin ne kadar çok besini ve minerali alabildiğini görebiliriz. Sizce bu bitkinin başına bir şey gelir mi? Ya da böyle yetişen bir bitkiyi siz tükettiğiniz de besin ve mineraller kime geçer? Yani işin önemini kavradığınızı düşünüyoruz.


Toprağınızın pH’ını anlamanızın birkaç yolu vardır.

· En geneli yakın bir Belediye ve devlet dairesinde pH testi yaptırmaktır. Çok pahalı bir işlem değildir.

· Küçük bahçe ve balkon bahçeciliği için satılan pH ölçer küçük test kitleri kullanabilirsiniz.

· Poşet veya çuval ile satın aldığınız markalı ürünlerde pH aralığı genelde etikette yazılıdır.


Birçok bitki 5.5-7.5 pH arasında mutlu mesut yaşar. Ama siz yine de yetiştireceğiniz bitkilerin sevdikleri pH’ı araştırın ve toprağınızı ona göre iyileştirin /dönüştürün veya elinizdeki toprağı iyileştiremiyorsanız o toprakta yetişebilecek ürünler seçin.





Örneğin; Kuvvetli asidik toprak, manolyalar, orman gülleri, yaban mersini, açelya ve kamelyalar, ısır çayırı, çobanpüskülü türleri için mükemmeldir. Karadeniz bölgesi yağmurlar sebebiyle daha asidik bir toprağa sahiptir.











Toprağınızın bazik (alkalin) olduğunu gösteriyorsa, duvar çiçekleri, leylak, hanımeli, lavanta ve delphinium gibi bu durumu sevecek bir dizi popüler bahçe bitkisinin yanı sıra popüler sebzeler de vardır. Brüksel lahanası ve lahana.







Toprağınız nötr ise ne olur? Çoğu çiçek, sebze ve ağaç bahçenizi sever.


Yukarıda toprağı iyileştirme/dönüştürmeden bahsettik. Örneğin asit seven bitkiler yetiştirmek istiyorsanız toprağın pH’ını azaltmanız gerekecek.

· Tarımsal kükürt uygulamak

· yaprak çürüntüsü,

· iğne yapraklılar (özellikle Ladin iğneleri),

· biçilen çimleri kullanmak


toprakları asitleştirmenin en yaygın yollarından bazılarıdır.


pH’ı arttırmak için ise mantar kompostu ve kireç kullanabilirsiniz.


Sonuç olarak, toprağınızın pH'ını bilmek hangi bitkileri ekeceğinizden hangi kompostu kullanacağınıza kadar her adımı ektiler. Bu yüzden bahçenizi tasarlarken kullanacağınız olmazsa olmaz araçlardan bir tanesidir.


166 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page