top of page
Yazarın fotoğrafıPermaturk Vakfı

Sulama kabı seçimi nasıl yapılmalıdır?



Bitkiler, aşağıdaki 4 iş için suya ihtiyaç duyarlar:

  • Fotosentez yapmak

  • Çimlenme

  • Dik formda durmak

  • Besinleri taşımak

Peki, sulamayı doğru yapmazsak bitkinin başına neler gelir?

  • Az sulanırsa: solma ve külleme

  • Çok sulanırsa: ödem ve kök çürümesi gibi durumlar


Bitkilerin vakitli sulanmasına dikkat edilmelidir. Eğer güneş tepedeyse veya don koşulları mevcutsa sulama yapılmamalıdır. Güneşin batmasına veya doğmasına yakın zamanlarda yapılmalıdır. Saksılarda alttan sulama yapılabiliyorsa bitkiyi yaşatma oranı daha yüksek olur. Ayrıca, toprak saksılarda buharlaşma daha çabuk gerçekleşir. Bu nedenle, toprak saksıların daha sık kontrol edilmesi gerekir.


  • Sulama her zaman dışarıda başlamalıdır ve dışarıda bitirilmelidir.

Niçin birçok farklı çeşitte sulama kabı olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Öyleyse, hangi çeşidin ne işe yaradığına hep birlikte göz atalım:




Dökme ağız

Tohum ekilen alanlarda bu tip bir kapla sulama yapılmamalıdır. Eğer yapılırsa, tohumlar dibe veya üst üste binebilir. Direkt olarak toprak aşınması yapabilir, küçük bitkilere de zarar verebilir. Dökme ağız sulama kabı, ev içindeki gelişkin bitkilerde kullanılabilir.







Geniş ağızlı başlık

En çok önerilen sulama kabıdır. Geniş bir ağzı vardır, basınç daha azdır. Bundan dolayı bitkiye zarar vermez. Oynar başlığı olması önemlidir; çünkü tohum ekimi, şaşırtma veya çelikleme yaptıktan sonra toprağın çok hareket etmesi tercih edilmez. Bu sebeple, başlık ters çevirip sulama yapılmalıdır.










Dar ağızlı başlık

Daha az hassas olan bitkilerde kullanılabilir. Geniş ağızlı başlığa göre basıncı daha yüksektir, dış mekanda kullanılır. Dar ağızlı başlık sulama kabı, narin bitkilere zarar verebilir.



42 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page