top of page

Tanışalım: Belentepe Permakültür Çiftliği

Belentepe, daha anlamlı ve keyifli bir yaşam arayışı ve bir dönüşüm hikayesidir. Dönüşüm ufak adımlarla başlar, ama yeteri bilgi, emek, zaman, kaynak verildiğinde zaman içinde hızlanır. Önemli olan dönüşmeyi istemek ve erişilebilir işlerle yola koyulmaktır.


Çoğumuz mevcut sistemin bir parçası olmak üzere eğitildik, çalışma hayatına girdik ve bizim için öngörülen görevleri yerine getirip, kendi hayatlarımızı idame etmeye çalıştık. Bizler de farklı değiliz. Çoğumuzun belki fark edemediği veya farkettiği halde bir şey yapamadığı temel bazı problemler var: fosil yakıt tabanlı yaşam tarzları nedeniyle doğanın dengeleri hızla bozuluyor, iklim değişikliği hızlanıyor. Öyle ki, artık ciddi sonuçları da görülmekte: gıda üretiminde düşüşler, fiyat artışları, beklenmedik afetler, aşırı sıcaklar, kuraklık, artan hastalıklar v.b.


Çözümü ülkeleri yönetenlerden beklersek, daha çok bekleriz ama beklerken de durumlar gittikçe kötüleşecektir. 1992’den beri mevcut gidişat dünya çapında bilindiği halde bugüne kadar sadece durum gittikçe kötüleşti ve ciddileşti. Çözüm BİZLERİZ. Bireyler olarak bu dünya üzerinde kendi ayak izimizin farkına varıp, dünya ve doğaya vermekte olduğumuz zararı azaltacak adımları da bireyler olarak atmalıyız.

Sadece ben tek başına çabalarsam pek bir şey değişmez elbet, ama sizler de çaba göstermeye ve dönüşmeye başlarsanız, o zaman bir şeylerin değişme ihtimali de artmaya başlar. Elimizden gelen bu ve elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız.


Belentepe Çiftliği sürdürülebilir yaşam arayışı için bizim aile olarak attığımız önemli bir adımdır ve bir örnektir. Daha iyi örnekleri, daha çok sayıda meydana getirmek için bir referanstır. Permakültür etiğinde ‘Yardımlaşma ve Fazlalığın Paylaşılması’ esastır. Biz de bilgi ve tecrübemizi elimizden geldiği kadar paylaşmaya çalışıyoruz.


Başlangıçta bizler de pek fazla bir şey bilmiyorduk. Ve niyetlendiğimiz işlerin büyüklüğü karşısında tedirgin de olduk. Permakültür bizim için güzel bir yol haritası çizdi, büyük hatalar yapmadan çiftliği oluşturmamızı sağladı. Yaptığımız ufak hatalardan dersler çıkardık, tecrübe kazandık, sonradan daha iyisini yaptık.


En önemli adım ‘dönüşümü’ istemek ve bir başlangıç yapmaktır. İlla ki çiftlik kurmak gerekmiyor. Şehirlerde balkon bahçeciliği, temiz enerjiye yatırım veya bir grup arkadaşla yakın kırsaldan temiz gıda temini gibi çalışmalar bile erişilebilir/gerçekleştirilebilir, çok faydalı adımlardır. Önemli olan bireysel olarak dönüşüme başlamak, başkaları ile birlikte çözümler oluşturabilmek ve zaman içinde dönüşümü gerçekleştirmektir.


Yalnız değiliz, değilsiniz. Hep birlikte, elimizden geldiğince DÖNÜŞELİM.


Taner Aksel


123 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page