Biz, Güniz ve Yunus. 5 yıldır Muğla Köyceğiz’de yaşıyoruz.
Her ikimiz de üniversite eğitimimizi Süleyman Demirel Üniversitesi’nde tamamladık. Mezun olduktan bir sene sonra evlendik ve İstanbul’da üç sene özel şirketlerde çalıştık. Birimiz peyzajdan sorumlu ziraat mühendisi olarak görev yaparken, diğerimiz de finans departmanındaydı.
Öğrenciliğimizden beri hayalimiz doğa ile iç içe bir yaşam sürmekti. Bu yüzden atalık/yerel tohumları o zamandan biriktirmeye, tohum takas ağlarına katılmaya başlamıştık. Ne mutlu ki bugün elimizde dört yüzden fazla farklı çeşit tohum koleksiyonu var. Ayrıca bahçemizdeki ağaçlarımızdan aldığımız çelikleri de çoğaltıp başkalarıyla da paylaşarak doğa ile insan arasındaki bağı kuvvetlendirmek istiyoruz. En büyük niyetlerimizden biri de bir tohum bankası oluşturabilmek.
Güniz, ekşi maya ekmek, kremler, merhemler, sabunlar, şifalı yağlar, fermente gıdalar üzerine çalışmalar yapıyor ve bunun yanında da Organik Tarım üzerine tezine devam ediyor.
Yunus, permakültür, agroekoloji ve doğa sporları ile ilgileniyor. Özellikle ultramaraton, dalış, yamaç paraşütü, sea kayak ve dağcılık en büyük uğraşlarından ve halen aktif bir şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Bunu ekoturizm modeline dönüştürme yolunda yavaş yavaş ilerliyoruz.
İlk profesyonel iş tecrübemizi İstanbul’da yaşadık ancak 3 kez iş değiştirdik. En son çalıştığımız iş yerinde tanıştığımız bir arkadaşımızın daveti üzerine Köyceğiz’de bir hafta sonu geçirdik. Gerek İstanbul’daki yaşantımız gerekse Köyceğiz’e ziyaretimiz, öğrenciliğimizden beri kurduğumuz hayallerimizin alevlenmesine sebep oldu diyebiliriz. Birkaç ay sonra ise elimizde herhangi bir yatırım ya da birikimimiz olmadan Köyceğiz’e yerleştik. Buraya ilk geldiğimizde oturduğumuz evin bahçesinde sadece kendimiz için bir şeyler üretiyorduk. Bu süre içinde her ikimiz de başka arkadaşlarımıza ait çiftliklerde maaşlı olarak çalıştık. Zaman zaman da İstanbul’a gelip giderek peyzaj danışmanlığı projelerini yürüttük ve halen devam ediyoruz.
Yaşam gayemiz doğayla bütünleşik, tabiatı gözlemleyerek ve onunla uyum içinde olduğumuz bir hayat sürmek. Çalışırken ve üretirken hem keyif aldığımız, hem kendimizin hem de başkalarının yaşamına temiz gıdalar sunarak katkıda bulunduğumuz, tüm canlılara saygılı, atık üretmeden, toprağı ve suyu kirletmeden emeğimizin karşılığını alabildiğimiz bir hayatımız olsun istiyoruz. Bu yüzden permakültür, doğal arıcılık gibi kurslara katılıyor; tohum takas ağları, çeşitli yerel ve ulusal festivaller, üretim kollektif ve kooperatiflerinde yer almaya çalışıyoruz.
Şu an küçük üretici olarak kendi balımızı, yumurtamızı, zeytinimizi, zeytinyağımızı, ekmeğimizi, çoğu sebze ve meyvemizi, reçel, pekmez, turşu, kuru meyve ve pestillerimizi, doğal temizlik ve kozmetik ürünlerimizi kendimiz üretiyor ve kullanıyoruz. Bazı ürünlerimiz sadece kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken birçoğunu da; zaman zaman festival ve etkinliklerde stant açarak ve çoğu zaman da internet üzerinden ürünlerimizi destekçilerimize göndererek bu süreci devam ettiriyoruz.
Güniz&Yunus
Köyceğiz Ekolojik Bostan
Comments