top of page

Tanıştığımıza memnun olduk: Atıksız Ev


Adı soyadı ağaç olan bir çocuktum ben. Ormana, atlara, güneşin doğuşuna, batışına aşık bir babanın, bulduğu her yere çiçek eken bir annenin çocuğu. Aile kadar önemliydi doğa hep bizim için.

Zaman içinde şehirler büyürken, ben de büyüdüm. Ankara’da okudum, liseyi bitirdikten sonra bir yıl değişim programı ile Amerika’ya gittim ve tanımadığım bir ailenin yanında yaşarken orada da liseyi tamamladım. Döndükten sonra Odtü İşletme fakültesinden mezun oldum ve kendimi baş döndürücü hızdaki iş yaşamı içinde buldum.


Sekiz yılın sonunda kaçışım çiçekçi dükkanı açarak oldu. 2006-2018 yılları arasında rengarenk çiçeklerle yaşadım. Durmadan öğrenmeye olan tutkum beni çevre üzerine dersler almaya taşıdı. Bu sertifika eğitimi sırasında ‘atıksız yaşam’ kavramı ile tanıştım. Zaten içinde olduğumu anlayınca bu kavrama hakkını vererek yaşayabilmek için adımlar attım. Yol aldıkça sevdim, blog yazmaya ve sosyal medyada bilgiler vermeye başladım.

Atıksız yaşam nedir?

Bir bakış açısı değişikliğidir. Farkındalıktan gelen hevesli bir yolculuktur. Sade yaşamaya, sahip olduklarımızın değil tecrübe ettiklerimizin gerçek zenginlik olduğunu kavramaya gönüllü olmaktır. Doğanın içinde onun bir parçası olduğumuzu hissederek yaşamaktır. Gezegendeki sihirli döngülerde atık yoktur. Her döngünün çıktısı bir diğerinin ihtiyacıdır.


Atıksız yaşamın temeli gereksiz olanı reddedip, gerekeni ihtiyacımız kadar tüketip, yeniden kullanarak, tamir ederek, yeni alanlar görerek, gıda atıklarımızı toprağa kazandırarak ve kalanı da geri dönüştürerek yaşamaktır.


Bu konu dünyada yıllardır uygulansa da bizim ülkemizde yeni duyulmakta. Pandeminin de etkisiyle gereksiz tüketime dayalı yaşam şeklimizin, gezegene yaptığımız haksızlıkların farkına varmaya başladık. Bir dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Sadece alışkanlıklarımızı değil, temel bakış açılarımızı değiştirerek yol alabileceğiz.


Son bir yılda çok değerli kişilerden aldığım eğitimlerle hazinemi çoğalttım. MIT’den Dr.Otto Scharmer’ın Theory U, uLab ve Gaia Journey derslerinde toplumsal dönüşüm yolunun evreleri üzerine çalıştık. Bireyin kendi iç sesi ile, toplum ile ve doğa ile olan bağlarını onarmasının çok çeşitli pratiklerini uyguladık.

Değerli bilim insanı, eğitimci, yazar ve aktivist Fritjof Capra’nın ‘Systems View of Life’ dersinde yaşamın bütününün ağlardan oluşan yapısına dair yeni bakış açılarına kavuştum. Ecoversity çatısı altında permakültürün en eski uygulayıcılarından Penny Livingston ve bu konudaki girişimleri ile fark yaratan Stephen Brooks’un tasarladığı Permakültür eğitimini alarak sertifikamı edindim.

Biriktirdiğim tüm değerli bilgiler ışığında atıksız yaşama adım atmak isteyen, ancak bu dönüşüme nereden ve nasıl başlayacağını bilemeyenler için bir yol haritası olan ‘Atıksız Yaşam Dönüşüm Rotası’nı hazırladım. Her grupla beslenip gelişmeye devam ediyor. Temel niyetim bu dönüşümün içten başlayan ve gezegene yayılan bir farkındalık yolculuğu olması.


Yaşamımızın son yılı ailemiz için büyük bir değişime sahne oldu ve Bodrum’a taşındık. Kalbimizden geçen bu toprakların ihtiyacı olan onarıcı hizmetleri yapabilmek. Ulaşmak istediğimiz yeryüzüne özen, insana özen ve adil paylaşım. Etkili değerlerimiz çeşitlilik, istikrar ve esneklik.


Selvi Kayın Gürevin - Atıksız Ev

instagram: @sifir.atik

86 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page