top of page

Tanışalım: aysun the sütçü

Tanıştığımıza memnun olduk: aysun the sütçü...


Gündönümü 8bin100; 2021’de 20. yılını kutlayan eski ve oldukça güvenilir bir oluşum.


Yaptıkları işi temelde toprağa hizmet, gelecek nesillerin kolektifteki /bütündeki yerlerini bulmalarına kolaylaştırıcılık olarak özetlemekteler.

Gündönümü 8bin100, hem Gündönümü çiftliği çalışanları hem 8bin100 komşular hem de 2000’i aşan üyeleriyle bir çeşit ekolojik topluluk.


İstanbul’da kendi araçlarıyla 200’e yakın ürünü toptan satış noktaları ya da üyelik sistemiyle kapı teslimi üyelerine dağıtıyorlar.


Bir e-ticaret sitesi gibi değiller. Ürün alabilmek için toprağa hizmet etmeyi, onlarla birlikte yaşlanmayı istemek gerekiyor.


Sundukları ürünler arasında aysun the sütçü’nün sütü dışında, Saltuksoy zeytinyağı, Havsa Çiftliği kombuchası, Çiftçi Gıda peynirleri, Cemile Hanımın sebzeleri, İmmunflex dutu, Safimera etleri, Kokopelli Şehirde gibi 8bin100 komşularının ürünleri de var.


Gündönümü Çiftliği özelinde amaç, 25 yaşına kadar yaşayan ineklere sahip olmak. Bunun da sıfır tahıl ve %100 otla besleme ile mümkün olduğunu düşünmekteler.


Sıfır tahıl ile besleme o kadar kolay bir iş değil. Toprağın buna ikame ot yetiştirebiliyor olması gerekli. Bunun için de toprak sağlığı en temel çalışma konusu.


Gündönümü Çiftliği’nde yağmur suyu hasadı projesi 6 yıldır uygulanıyor. Bu projede 5 temel teknik uygulanıyor.

  • bütüncül yönetim teknikleri (holistic management),

  • permakültür tasarım teknikleri,

  • dönüm hattı tasarımı (keyline design) ,

  • toprak mikrobiyolojisi argesi ile etkin kompost uygulamaları

  • yaban hayatın gözetilmesi.


Bu uygulamalarla mikro eko sistemin sağlığına hizmet edilerek toprağın organik madde miktarı arttırılmaya çalışılıyor. Toprakta organik madde miktarı arttığında iklim koşullarının günümüzdeki anomalisine bakmaksızın (çok kurak da olsa seller de olsa) daima ineklerin otlayacağı bir bereket ve bolluk mümkün oluyor.


Halihazırda sütlerini GDO’suz tahıl ve ot ağırlıklı besledikleri ineklerden üretiyor olmaları sebebiyle, 16 yıldır hastalıklardan ari sertifikası alarak ülkedeki rekoru ellerinde tutmaya, ruhsatlı çiğ süt satmaya kadar birçok ilki başarmış bir ekip onlar ve oldukça gururlular.


Her tüketicinin gelecek nesiller için yapabileceği 3 temel iş var.

  • Çok yıllık bitki sistemlerinden beslenmek,

  • Evde plastik ile organiği ayırarak kompost üretmek ve

  • Gıdamızı üretenlerle aracısız iletişimde olmak



 

194 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page