top of page

Tanışalım: İstanbul Permakültür Kolektifi

Tanıştığımıza memnun olduk; İstanbul Permakültür Kolektifi...


İstanbul Permakültür Kolektifi, yolları permakültür ile kesişen iki arkadaş, Dilek Yalçın Demiralp ve Seda Ergazi’nin ortak hayali üzerine 14 Şubat 2013’te kurulmuştur ve halen Dilek Yalçın Demiralp, eğitmenler, birlikte çalıştığı mekanlar, katılımcılarla birlikte kolektif bir şekilde yoluna devam etmektedir.



Hedefleri arasında İstanbul başta olmak üzere şehirde yaşayanlara permakültürün ne olduğunu anlatmak, permakültür, ekolojik yaşam ve kapsamakta olduğu konular üzerine eğitimler, atölyeler, film gösterimleri, söyleşiler düzenlemek ve tasarlamak, kentli insanın toprakla, sürdürülebilir yaşamla tanışıklığını, bağlarını kuvvetlendirirken bir yandan da aynı ortak düşünceyi paylaşan bireyler arasında ağlar ve bağlar kurmak vardır. Bunun yanında permakültür tasarımı ve danışmanlık görevlerini de bazen tek başına, bazen eğitmenlerden oluşan ekibi ile üstlenir.


Yetişkinlerle bu konularda çalışırken bir yandan da 2012 yılından beri okullarda müfredatını Dilek Yalçın Demiralp'in yazmış olduğu Doğa ve Çocuk dersi kanalıyla çocuklara, ailelerine, öğretmenlere ulaşmaktadır. Kurumsal firma çalışanlarına ulaşmak için Yeşil Ofis tasarımları, kurumsal atölyeler düzenlemektedir.


Değişim ve dönüşüme yardımcı olabilecek Kendi Kendine Yeterlilik atölyeleri özellikle pandemi döneminde meyvelerini vermiş ve katılanlardan memnuniyet mesajları dönmüştür.



Çeşitli projelerde danışmanlık ve eğitim basamaklarında da görev alan kolektif her ögenin birden fazla fonksiyonu vardır, her fonksiyon birden fazla öge tarafından desteklenir prensibini çok sever.

8 senedir yerli ve yabancı pek çok eğitmenle mutluluk veren çalışmalar yapmıştır. 2015 yılında halka sanat projesi ile birlikte Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali İstanbul Anadolu yakası eş düzenleyicisi olmuştur.

Eğitmenleri arasında, İlknur Urkun Kelso, Emre Rona, Melis Rona, Nejat Pars, Özgül Öztürk Aksu, Zeynep Ebru Aksoy, Rana Söylemez, Murat Demirtaş, Nazım Tanrıkulu, İpek Kuşçu, Dilek Ayman, Emine Boyner Kürşat, Münevver Şen, Şule Gögercin, Selen Çağlayık Eloğlu, Feza Şanlı, .Erkan Buğday, Leyla Kabasakal Güzeloğlu, Selvi Gürevin, Şamil Beştoy, Nihal Güven Altınkurt, Özlem Şekercioğlu(Lesport), Melih Aşanlı, Mücahit Kıvrak, Anıl Öztürk, Semra Bahçecik Bali, Merve Zengin Tınmaz, Mercan Yurdakuler, ayten Kodak, Mine Yapar, Berrin Çamur, Solmaz Lee, Sinem Semercioğlu, Gökçe Okullu, Mine Nişanyan yanında Steve Read, Jillian Hovey, Owen Hablutzel, Debra Roberts, Agustin Sepulveda Sariego, Ulli Allmendinger, Rakesh Rootsman Rak, Margarita Dimitrova gibi yabancı eğitmenler de bulunmaktadır.

Bu kocaman kolektif aile ile 8 yıldır yüzlerce çalışmaya imza atarak sonradan kurulan benzer gruplara bu çalışmalarla örnek olarak alan açmıştır.


Permatürk Vakfı

235 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page