top of page

Tanışalım: Zeytinliboğaz Permakültür Çiftliği

Zeytinliboğaz Çiftliği 1970’li yıllarda kurulmuş, hayvancılık, meyvecilik, sebzecilik, zeytincilik gibi faaliyet alanlarına sahip bir aile çiftliğidir. 2008 yılında sahibinin yaşlanması ile Zeytinliboğaz Çiftliği, ailemize devredilmiştir.


Annem yoğurt, peynir, turşu, makarna, ekşi mayalı ekmek yapımı gibi konularda donanımlı bir ev hanımı, babam ise uzun yıllar baba mesleği olarak çalışarak emekli olmuş kasap ve aynı zamanda çiftçidir. Hayvan yetiştiriciliği konusunda donanımlı olan babam 2021 Ocak ayında vefat ederek aramızdan ayrıldı.


2015 yılında Permakültür Tasarım Sertifikası eğitimi ve 2016 yılında Bütüncül Yönetim eğitimlerini tamamladım.


Zeytinliboğaz Çiftliğinde doğal üretim metodları uygulamaktayız. Ürünlerimizi atalık tohumlardan yetiştiriyoruz ve tohum üretme, takas yapma faaliyetlerine özel önem veriyoruz.



Yöremizin sunduğu güneş, temiz rüzgar, temiz su, temiz toprak ve biyolojik çeşitlilikten de faydalanarak permakültür ilkelerini uygulayarak bütüne katkı sağlamaya çalışıyor, çiftliğimizi permakültür ilkelerine göre tasarlayıp, geliştiriyoruz.


Su, erişim, yapılar, bitki ve hayvan sistemleri için permakültür tasarım esaslarına uygun yapılan uygulamalara tanık olmak isteyecek dostlarımızı konaklamalı olarak çiftliğimizde ağırlıyoruz.

Çiftliğimizde birçok başka uygulamanın yerinde gözlemlenebilir olması da ilgilenenler için önemli bir fırsattır.


· Farklı aşılama teknikleri,

· Kompost uygulamaları

· Etkin mikroorganizma üretimleri,

· Fermentasyon (sirke, turşu, sucuk vs. üretimi) işlemleri,

· Ahşap mimari çalışmaları,

· Dönemsel sebze ve meyve hasatları,

· Meyve ve sebze kurutma işlemleri,

· Zeytin hasat ve salamura, yeşil, kırma, sele yapım işlemleri,

· Arıcılık bakım ve bal hasat işlemleri,

· Salça, marmelat, sos, konserve, pekmez üretimleri,

· Ekşi mayalı ekmek yapımları, sabun yapımları,

· Meyve ve üzüm yetiştiriciliği ve bakımı,

· Aromatik bitki toplayıcılığı ve yetiştiriciliği,

· Kanatlı ve küçükbaş, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve bakımı,

· Su ve erişim planlamaları,

· Mera zenginleştirme, planlı otlatma çalışmalarına katılabilirsiniz.


Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin yürütücülüğünü yaptığı TATUTA üyesiyiz.

Çiftliğimizde yaz kış gönüllü ve konuklar ağırlanmaktadır. Konuklarımız isterlerse çadırlarında, isterlerse karavanlarında, isterlerse çiftlik evimizde kalabilirler.


Zeytinliboğaz Permakültür Çiftliğinde konaklama yapan misafirlerimiz üretime dahil olurlar. Verilecek kısa bilgiler ile işlerin tarifi yapılır. Mutlaka her ziyarette yeni bir bilgi veya deneyim kazanılır.


Zeytinliboğaz’da çocuklar kendilerini geliştirdikleri, oyun oynayarak öğrendikleri, doğayı tanıdıkları doğal alanlarda hayal dünyalarının sınırsızlığını deneyimleyebilirler. Yumurta toplayan, kiraz toplayan, oğlaklarla beraber zıplayan, bitkileri, hayvanları tanıyan, kaz, ördek yavrularıyla beraber su ile oynayan çocukların mutluluğu yemyeşil tepelerde sürekli yankılanmaktadır.

Ürettiklerini ve öğrendiklerini konuklarıyla paylaşan Zeytinliboğaz Çiftliği’nde yeni deneyimleri birlikte kazanmak isteyenleri bekliyoruz.


Zeytinliboğaz Permakültür Çiftliği


170 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page