top of page

Tanışalım: EkoHarita

Bir haritayla fikriyle başlayarak zamanla bir “Ekoloji Temelli İletişim, Bilgi ve Dayanışma Ağı”na dönüşen Ekoharita projesi, 2015 yılında “#DünyaVarmış!” diyerek ilk nefesini aldığından bu yana http://www.ekoharita.org adresi altında faaliyetini sürdürmeye devam ediyor. Sadece sanal ortamda değil zaman zaman gerçekleştirdiği etkinliklerle de varlığını gösteren ve tamamen sivil inisiyatifle yürütülen proje birkaç gönüllünün emeğiyle başlatıldı, zamanla bir topluluğa dönüşen gönüllülerin emekleriyle yaşatılmaya devam ediyor.


Ekoloji haritası özelliğiyle Türkiye'deki pek çok ekoloji temelli girişimin kategori bazlı arşivini tutarak erişim kolaylığı sağlıyor ve herkesi bu oluşumlarla etkileşime davet ediyor. Kütüphane özelliğiyle, okunabilir kitapları bünyesinde barındırırken, film ve belgesel arşiviyle ilham olacak eserleri toparlıyor, link bankasıyla güncel ve faydalı bir link kütüphanesi yaratmaya, etkinlik takvimiyle gerçekleşecek etkinlikleri daha çok kişiye ulaştırmaya, gazete özelliğiyle haritadaki noktalardan gelen haberleri toplu şekilde ve anlık olarak takipçilerine ulaştırmaya çabalıyor.



Bir sosyal ağı da beraberinde barındıran Ekoharita'nın gıda toplulukları ve oluşumlarına dair bilinirliğin artmasına yönelik geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen gıda toplulukları çalıştayı organizasyonlarına ek olarak "Topluluk Destekli Tarım Ağı" projesi (http://ekoharita.org/projeler/toplulukdesteklitarim/) ile bilgi akışına süreklilik kazandırıyor. #Permakültür ve ekolojik yaşam deneyimine dair bilgilerin bire bir aktarımına yönelik kamp ve etkinlikler düzenleyen "Doğa Yolun Olsun" projesi (http://facebook.com/dogayolunolsun), salgın sürecinde dayanışma topluluklarının bilinirliğini ve yayılımını teşvik etmek, belediyelerin destek birimlerine erişimi kolaylaştırmak için başlattığı "Dayanışma Toplulukları ve Ağları" (http://dayanisma.ekoharita.org) projesi ve yapılandırılmakta olan Ekopedi (Ekolojik vikipedi - http://ekopedi.org) ve Ekotopluluk (Gıda Toplulukları için Araç - http://ekotopluluk.org) projelerini yaşama geçirmeye çalışıyor. Sizi de tamamen gönüllü emekle sürdürülen bu projeyi incelemeye ve desteklemeye davet ediyoruz.


Permatürk Vakfı

54 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page