Cam Önü Çiftliği
Evde, balkonda, terasta bahçecilik için Başlangıç Turları - 1
Bahçecilik kelimesini görünce şehirde yaşayan pek çok insan bir bahçesinin olması gerektiğini düşünür. Ve iç sesi der ki; benim bahçem yok ki nasıl bahçecilik yapayım? Ya da en son ilkokulda pamuk arasında kuru fasulye dışında bir şey çimlendirmedim ki nasıl yaparım der o iç ses? Seni bu işlerden alıkoymak için var gücüyle savaşır. Ancak gerçek böyle değildir. Siz atalarınızdan gelen bilgi ve beceriyle donatılmışsınız. Birazcık kurcaladıktan sonra nasıl hızla yol alacağınıza kendiniz bile inanamayacaksınız. Ve size garanti veriyorum çok hoşunuza gidecek.
Minicik bir alanda bile birçok şey yetiştirebilir ve böylece bitkileri, toprağı, doğanın işleyişlerini öğrenir, bilinçleniriz. Böylece şehirlerde yaşayan büyük nüfuslar yaşadıkları apartmanlarda bahçecilik yapmaya başlarsa dönüşüm olasılığı artar ve insanlar güçlenir. Ben buna hayatta kalma becerileri: Ders 1 diyorum.
Permakültür felsefesinin öğretileri diyor ki; küçük başlayın. Çünkü ziyan etmeni istemiyoruz. O yüzden size başlangıçtan büyüğe doğru giden ev içinde başlayan, cam önünde devam eden, balkona taşan ve varsa terasınıza yayılacak bir bahçecilik yolculuğuna davet ediyorum. Bu yazı 2 bölümden oluşuyor. Bu hafta evin içinden başlayıp biraz camın önüne taşacağız. Haftaya balkon tasarımlarını paylaşacağız.
Bu yolculuğa başlamadan yapmamız gereken çok basit birkaç iş var.
1- Cep telefonuna bir pusula aplikasyonu indirmek
2- Uzayıp kısalan bir metre
3- Kalem ve kâğıt
Artık hazırsın. Evin ortasına geçin ve indirdiğiniz pusulayı açın ve yere koyun. Neden yere koyun diyorum çünkü elinde tutunca şaşırabiliyor. Güney, kuzey eksenini belirleyin. Eğer güney cephede camınız, pervazınız, Fransız balkonunuz veya balkonunuz varsa şanslısınız. Sevinin. Birçok yenilebilir bitkiyi yetiştirebileceğini anlamına geliyor. Güney batı, güney doğu eksenine bir bakın buralarda ışık alan yerleri tespit edin. Kuzey bakılı bir alanınız varsa işimiz zorlaşıyor ama mümkün olan şeyler var. Ümitsiz olmayın. Bu alanlar ile ilgili ilerleyen zamanlarda başka bir makale yazacağız.
Bahçecilik yapabileceğimiz alanı tespit ettikten sonra ölçü almak için kolları sıvıyoruz. Alanın krokisini kağıda çiziyorsunuz. Sayfanın hemen üzerine kuzey yukarıda kalacak şekilde yörüngeyi çiziyorsunuz. Lütfen bunu yaparsanız resmini çekip #permakulturyolculuğum hashtagi ile paylaşın. Neler yaptığınızı çok merak ediyoruz.
Evet yerimizi tespit ettik, boyutlarımız belli ve şimdi nasıl bir şey ile işe başlamak istersiniz ona bir bakalım.
En ufaktan başlıyoruz.
1.Yol – Cam önü çiftliği
Güneye bakan bir cam ise daha önce de belirttiğim gibi harika. Bu kadar küçük bir alanda kış ve yaz yeşillikleri yetiştirebilirsiniz. Marul, kıvırcık, roka, minik kırmızı turp. Kasanın minimum derinliği 20-25 cm arasında olmalıdır. Her bitkinin kök yapısı farklıdır. Birbirine yakın kök yapısı olan bitkileri beraber ekmek bu alan için önemlidir.
Şimdi camiçi bahçeciliğinde daha gelişmiş bir sistem göstereceğim. Buna Jardim Vertical Garden deniyor. Ben cam önü çiftliği diyorum. Dünyada çok büyük bir akım var bunla ilgili. İlerleyen zamanlarda bu sistem ile de ilgili daha detaylı bir yazı hazırlayacağız. Bu konuyla ilgili bir hareket de Türkiye’de başlatmak istiyoruz.
2. Cam dışı bahçeciliği
Balkonu olmayan, evin içerisinde yeri olmayanlar için uygun bir seçenektir. Bu seçenekte saksı ile camın enini aynı tutmaya gayret edin. Derinlik 30-45 cm aralığında olmalıdır.
A: Nane
B: Geniş yapraklı maydanoz
C: Lavanta
D: Limoni kekik
E: Ayn-ı safa
F: Mercanköşk
Nasıl şimdiden bir heyecan kapladı mı içinizi? Daha neler neler yapabiliriz bir bilseniz. Güzel, faydalı paylaşımlarla sizlerle birlikte evlerimizi gıda ormanına çevirmeye var mısınız?
Nevra Akın Oktay
Comments