Tanıştığımıza çok memnun olduk, Farge Organik!
Farge Organik’ten herkese merhaba,
Şehirden uzak, doğayla uyumlu bir yaşam arayışının sonunda kendimizi İzmit'in el değmemiş orman köyü Fethiye'de bulduk. 2016 yılında kurulumuna başladığımız aile çiftliğimizde her yıl üzerine ekleyerek çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. 150 dönümlük arazimiz üzerine kurulu işletmemizde; 200’e yakın farklı çeşitte sebze, meyve, yeşillik ve yemiş çeşitleri; konserve, turşu, marmelat, kuru gıda ve benzeri işlenmiş ürünleri; fide, fidan, tohum, sukulent ve saksı bitkileri; tavuk, kaz, ördek ve hindi gibi kümes hayvanları; küçük baş olarak da 50-100 arası koyun üretmekte, çoğaltmakta, beslemekte ve satışını yapmaktayız. Bitkisel üretim, fide üretimi ve işlenmiş gıda üretimleri olmak üzere 3 ayrı ana kategoride organik tarım sertifikasına sahibiz.
2018 yılı itibariyle çiftliğimizi dünyanın her yerinden gelen gönüllülere, 2019 yılı itibariyle de ekoturizm konseptiyle konaklama ve etkinliklere açtık. Bu süre zaarfında yerli/yabancı yüzlerce gönüllü ve turisti çiftliğimizde ağırlama, onları tanıma ve paylaşma şansı yakaladık. Biz gıdanın ve ekosistemin değerinin anlaşılabilmesi için insanların bu süreci bizzat üreticinin gözünden gözlemlemeleri ve yaşamaları gerektiğine inanıyoruz. Önümüzdeki zaman içerisinde de atölyeler ve diğer çalışmaları da bünyemize ekleyerek daha fazla insanı bu konularda bilinçlendirmeyi umut ediyoruz.
Ürettiğimiz ürünleri online platformlarda, organik pazarlarda, çiftliğimizde, anlaşmalı olduğumuz mağaza ve dükkanlarda satıyor; e-ticaret, okul, gıda toplulukları ve paketli ürün üreticilerine de toptan olarak dağıtıyoruz. Ürünlerimizi incelemek ve bizim gibi diğer üreticilerle tanışmak için good4trust.org platformunu ziyaret edebilirsiniz. https://good4trust.org/fargeorganik
Kendi ürettiğimiz ürünlere ek olarak, iklimsel ve diğer coğrafi nedenlerden ötürü üretemediğimiz bazı ürünleri Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan ve ürünlerini satmak konusunda bizim kadar çok imkana sahip olmayan, organik sertifikalı üreticilerden düzenli olarak tedarik ediyor, onların ürünlerinin de herkese ulaşması için çalışıyoruz. Bu sayede hem güçlü bir ağ, hem de zengin bir ürün listesi sunabiliyoruz.
Çiftliğimizde doğayı karşımıza alarak değil, yanımıza alarak üretim yapmayı ve insanlara sürdürülebilir gıda üretimi için konvansiyonel tarım yöntemlerinin bir seçenek dahi olmadığını göstermeye çalışıyoruz. Günümüzde benimsenmiş endüstriyel tarım yöntemleri doğa ile savaşarak, cebeleşerek gerçekleştirilmektedir. Oysa doğa kendi yöntemlerini milyonlarca yılda mükemmelleştirmiş ve kendi başına insana ihtiyaç duymadan kusursuz bir şekilde çalışmaktadır.
Doğada hayvanlar, bitkiler, mantarlar, bakteriler ve diğer canlılar ahenk içerisinde yaşarlar. Eğer biz de doğanın bir parçası olur ve o ahenkin içinde kendimize yer bulabilirsek hem çevreye etkimizi mimimuma indirmiş, hem de kendimiz için en sağlıklı gıdayı üretmiş oluruz. Bu düşünceyle çıktığımız yolda hala öğrenecek çok şeyimiz olduğuna inanıyoruz. Sadece organik tarım yönetmeliği ile kendimizi kısıtlamıyor, her geçen yıl farklı ekolojik yöntemleri deniyor ve sonuçları gözlemleyerek yöntemlerimizi geliştiriyoruz.
Uzun dönemde ise yaşadığımız köyde ülkemize örnek olabilecek bir yaşam modeli oluşturup, bizim gibi düşünen insanlarla bir arada bir yaşam inşa etmek ve insanlara doğdukları günden itibaren dayatılan şehir hayatının tek seçenek olmadığını gösterebilmeyi hedefliyoruz. Bu sayede daha çok insanın kendisine kırsalda hayat kuracağına ve ülkemizin atıl halde bırakılmış paha biçilmez topraklarının potansiyellerine ulaşabileceğine inanıyoruz.
Farge Ailesi
İhsan Burak Alsan, Gözde Alsan, Odin Demir Alsan, Aras Dante Alsan, Adil Yasin Özben, Aslı Özdemir, Murat Gül, Görkem Kaya, Aylin Aydın, Anıl Surç ve Ayten Yüce
Comments