top of page

Tanışalım: Ekofil Yayınları

Tanıştığımıza çok memnun olduk!


Ekofil, topluluk destekli bir yayıncılık modeli tasarlamak, uygulamak ve geliştirmek için bir araya gelmiş, gezegenin ve insanlığın selametini önemseyen yazar, çizer, çevirmen, editör ve okurlardan oluşan bir girişim. Ekofil Yunanca oiko (ev) ve phile (sever) kelimelerinden türetilmiş bir terim. “Ev” ile kastedilen, şimdilik tek evimiz olan dünya gezegeni. Ekofil, evimiz ve üzerindeki tüm varlıkların iyiliğini gözettiği müddetçe her konu ve alanda yayın yapmayı amaçlıyor.



2017’den bu yana faaliyet gösteren Ekofil Yayınları topluluk destekli modeli ile iki kitap yayınladı. İlk kitap Tracy Maria Lord’un uzun yıllar süren deneyimlerini ve araştırmalarını derleyerek yazdığı “Balkonlarda ve Küçük Bahçelerde Tohum Alma ve Saklama El Kitabı” kitabı hızla tükendi ve kitabın güncellenmiş ikinci baskısı hazırlanmakta. Yayınevinin ikinci kitabı ise David George Haskell’in akademik çalışmalarını, gözlemlerini ve belli bir bölgenin ekosistemine ait yaşam deneyimini, canlılarını ve aralarındaki bağlantıları ortaya koyarak edebi ve öğretici bir dille kaleme aldığı, Pulitzer finalisti ve çeşitli bilim ve edebiyat ödüllerine layık görülmüş, 12 dile çevrilmiş “Saklı Orman” kitabı oldu.


Topluluk destekli işlere, güvence ve dayanışma temelli modellere tarım alanında, gıda toplulukları aracılığı ile son yıllarda üreticiyle doğrudan kurulan bağlardan aşina olmaya başladık. Ekofil bu modeli yayıncılık alanına taşıyor. Kısaca değinecek olursak, Ekofil’in kitaplarının üretim maliyetleri topluluk üyelerinin ön sipariş ve askıda kitap siparişleri ile karşılanıyor. Kâr amacı güdülmeyen modelde öncelikle üretim, tanıtım ve dağıtımda verilen emeğin en adil şekilde karşılanması hedefleniyor. Kitaptan elde edilen gelirin bir kısmı sonraki kitaba can suyu oluyor ve modelin sürdürülebilirliği için gereken maliyetlerin karşılanmasında kullanılıyor. Böylelikle mali açıdan da kendini sürekli besleyen, desteğini topluluktan alarak yoluna devam eden, interaktif bir üretim süreci ortaya çıkıyor.



Topluluk destekli yayıncılık modeli sadece kitabın üretimiyle değil, dağıtımıyla da fark yaratan bir model. Üretilen kitaplar çoğu gönüllü dağıtım kanalları üzerinden okuyucuyla buluşturuluyor. Bu da Türkiye’nin her yerinde topluluk için çabalayan canlar demek. Karahindibanın tohumları uçuşup yeni yerlerde yeşeriyor, yeni canlara, akıllara ulaşıyor. Bu kolektif üretim herkesin parçası, üyesi olabildiği bir topluluk anlayışını pekiştiriyor. İletişim kanalları vasıtasıyla sürdürülen katılımcı bir model ile de tüm üyeler her zaman etkileşim halinde, sadece kitap ve üretim süreciyle ilgili değil, hayatın pek çok alanıyla ilgili paylaşımlarını da sürdürüyor.


Üretilen her kitap için askıda kitap seçeneği de mevcut. Bu sayede dezavantajlı gruplar, yetimhaneler, kütüphaneler, hapishaneler, köy okulları veya ihtiyaç duyduğunu bildiren bireylerin bu kitaptan herhangi bir ücret ödemeden, imece yoluyla faydalanması da sağlanıyor.

Kitaptan edinmek, askıda kitap bırakmak ve topluluğa katılmak için bit.ly/sakliorman adresindeki formu doldurabilir, www.ekofilyayinlari.org adresi ve @ekofilyayinlari sosyal medya hesaplarını takip ederek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.


Saklı Orman – Bir Biyoloğun Doğa Güncesi

Eylül 2020


ABD'nin Tennessee eyaletinde, bir dizi ekolojik ve tarihsel etmen sayesinde korunabilmiş, yaşlı ve bakir bir ormanı bir yıl boyunca ziyaret eden David Haskell; Assisili Francesco, William Blake ve Tibetli rahiplerin izinden giderek, ormanda seçtiği yaklaşık bir metrekarelik bir alanın penceresinden tüm evreni görmeye çalışıyor.

Fildişi rengi salyangozlar, zümrüt yeşili karayosunları, kırılan dalların çatırtıları, yavru kır kurtlarının ciyaklamaları. Kıvrık likenler, yeni açmış tomurcukları dişleyen geyikler, farklı mevsimlerde ışık için yarışan ağaçlar, çiftleşme peşindeki kuşlar... Haskell bir ormanda yer alan bu gibi unsurları hem kendi hayat tarzları hem de karşılıklı etkileşimleri içinde öyle canlı şekilde anlatıyor ki, âdeta bir belgeselin alt metnini okuyor gibiyiz. Ormanın farklı katman ve devinimlerini gözümüzde canlandıran masalsı betimlemeleri ve bilimsel izlenimlerini bizimle paylaşırken, hepimizi en yakın ormanda, çayırda, boş arsada ve hatta refüjde, doğaya başka bir gözle bakmaya davet ediyor.

"Zihnimizin iç yapısı çok iyi bir doğa tarihi öğretmenidir. “Doğa”nın ayrı bir yer olmadığını burada öğreniriz. Bizler de birer hayvan, zengin bir ekolojik ve evrimsel bağlama sahip birer primatız. Dikkatimizi verdiğimizde meyve, et, şeker ve tuza düşkünlüğümüzde, toplumsal hiyerarşiler, klanlar ve şebekelere takıntımızda, insan cildi, saçı ve vücut şekillerine duyduğumuz ilgide, kesintisiz entelektüel merakımız ve hırsımızda, içimizdeki bu hayvanı anbean izlemek mümkündür. Her birimiz kendi hikâyesi olan bir mandalada, bakir bir ormanınkiyle aynı karmaşıklık ve derinlikte hayatlar yaşarız. Dahası, kendimizi izlemekle dünyayı izlemek birbiriyle çelişmez. Ben ormanı izleyerek kendimi daha net görebilmeye başladım."

Saklı Orman – Bir Biyoloğun Doğa Güncesi

Yazan: David George Haskell

Çeviri: İlknur Urkun Kelso

Editör: Hira Doğrul

Sayfa: 336

Boyut: 13 x 19,5

*Alef Yayınevi ve Ekofil Topluluk Destekli Yayıncılık işbirliğiyle hazırlanmıştır.



Balkonlarda ve Küçük Bahçelerde Tohum Alma ve Saklama El Kitabı

Ekim 2019


Baharın gelişi Anadolu’nun dört bir yanında kutlanırken EKOFİL’in tohumları da uçuşmaya başlıyor. Topluluğumuz üyelerinden Tracy Lord’un, tam da topluluk destekli yayıncılık modelimizin ilk adımlarını attığımız dönemde bizlerle paylaştığı “tohum kitabı”yla EKOFİL yayın hayatına başlıyor.

Son yıllarda sayısı giderek artan tohum takas şenlikleriyle ninelerin çıkınlarında sakladıkları ve kaybolmaya yüz tutan atalık tohumlar elden ele dolaşmaya başladı. Ne var ki bu tohumları ancak doğru şekilde ekip çoğaltabilirsek yaşatabiliriz. Türkiye’de yerel tohumların korunması konusunda yıllardır çalışan Tracy Lord hazırladığı el kitabında balkonlarda veya küçük bahçelerde yetiştirmeye uygun ve Anadolu’da yaygın şekilde kullanılan yirmi farklı sebzenin tohumlarını nasıl çoğaltabileceğimizi, yeni nesil tohumların nasıl toplanıp saklanacağını duru ve akıcı bir dille anlatıyor, uygulama deneyimlerini referans kitaplardan edindikleriyle harmanlıyor. Kitapta özellikle tohumu toprakla buluşturmanın ideal koşulları, tohumdan fideye gelişme süreci ve olgunlaşan tohumları tanıma, toplama ve saklamanın püf noktalarına dair anlaşılır ve kolaylıkla uygulanabilir bilgiler bulacaksınız. Burcu Pek’in suluboya resimleriyle renk kattığı bu mini kitabın, balkonlarınızı ve arka bahçelerinizi rengarenk bir cümbüşe çevireceğini ve sağlıklı gıdalar üretmek için sizi cesaretlendireceğini umuyoruz.


Yazan: Tracy Maria Lord Resimleyen: Burcu Pek Dil: Türkçe Sayfa Sayısı: 44 Boyut: 13 x 19,5

*Alef Yayınevi ve Ekofil Topluluk Destekli Yayıncılık işbirliğiyle hazırlanmıştır.



64 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page